Het centrum

In het westen van Kenia, nabij Lake Victoria, ligt het dorpje Nyabondo waar het Nyabondo Rehabilitation Centre is gevestigd voor gehandicapten kinderen. Het  bestaat sinds de jaren ‘60 en wordt geleid door Keniaanse nonnen.

Op dit moment verblijven er 65 kinderen met een aangeboren handicap. Deze kinderen verblijven gedurende 9 maanden per jaar op de kostschool. Tijdens hun verblijf wordt er gezorgd voor onderwijs, gezondheid  en revalidatie. Voor gehandicapten kinderen is er een speciaal basis en vervolg onderwijs op St. Martin. Daar is een nauwe samenwerking  mee. Op het centrum bieden we ook een opleiding, afgestemd op de beperking. Breiwerk en naaiwerk opleiding, kappersopleiding. Vaardigheid op gebied van Koken, computer, handwerk, Keniaans souvenirs maken wordt aangeboden om de toekomstperspectieven te vergroten.

Iedere maand komen artsen van AMREF  3 dagen langs om de aanwezige kinderen te opereren in het ziekenhuis op het centrum  (zo'n 20 tot 30 kinderen op een dag). De gespecialiseerde doktoren voeren plastische en orthopedische operaties uit.

Er is een intake afdeling die altijd beschikbaar is. Tijdelijk worden deze kinderen onderzocht en bekeken of zij in aanmerking komen voor operaties. Deze kinderen worden dan voor korte periode op het centrum opgevangen. Gemiddeld 5-8 kinderen per week.

Er is een afdeling voor de community: mensen die ziek zijn vanuit de community en tijdelijk op het centrum verblijven voor herstel. Aantal van hen zullen ook geopereerd worden door AMREF. Gemiddeld 10- 15 patiënten per week.

Er is een afdeling revalidatie: Na de operatie blijven kinderen en verzorgende voor revalidatie.

De revalidatiemiddelen, zoals beugels, schoenen, krukken en protheses worden in het centrum zelf gemaakt door de ambachtslieden. Met regelmaat komen er Nederlandse vrijwilligers naar Nyabondo om het centrum te ondersteunen in de verzorging van de kinderen en een invulling te geven aan hun vrije tijd. School Windesheim stuurt 2x per jaar studenten voor stage op medisch gebied. (fysio, pmt, ergo). Zonder deze vrijwilligers/studenten zou, wegens onderbezetting en geen geld, de verzorging beperkt blijven tot bed, bad en brood.

Per maand verblijven er gemiddeld 170-230 mensen op het centrum.