Stichting Bondo Kids » Projecten » Afgeronde projecten
Bondo Kids, hulp aan invalide kinderen in Afrika, Kenia, Nyabondo

Afgeronde projecten

Afgeronde Projecten
Eerdere projecten die we hebben afgerond zijn:

December 2010/ Januari 2011

5 nieuwe deuren voor de slaapzalen

 nieuwe deuren deuren in de grondverf   in de grondverf

Solarlight

zonnepaneel  zonnepaneel bevestigd op dak

Ophangen van de zonnepaneel voor het slaapgebouw waar de allerkleinste kinderen verblijven. 2 slaapzalen en eetzaal/ballustrade zijn nu voorzien van zonne energie.

Accu met stevige stellage

Ophangen van de accu met een stevige stellage.

Bestrating: route naar workshop

De eerste zandkorrels wordt gebrachteerste werkzaamheden aan de bestrating

De eerste zandkorrels worden gebracht. De eerste graszoden worden eruit gehakt.

En zie al snel het resultaat

Stenen 2e pad wat zeer slecht is

ongeveer 200 Stenen 2e pad wat niet meer toegankelijk is voor een rolstoel

medewerkers beginnen aan een zware klus Na 2 dagen een mooi recht pad

Na 2 dagen hard zwoegen een mooi resultaat

nu met een mooie goot langs het pad Nog een stuk wat gerepareerd moet worden

Afgewerkt met goot ernaast.                           Renovatie van een ander gedeelte

zie het resultaatEn zie het resultaat!!

Opknappen van slaapzaal van jongens/meiden en buitenkant

slaapzaal de buitenkant van de slaapzaal 

                                                                     De buitenkant heeft ook een lik verf gekregen. 

Opknappen van speeltuin: een draaimolen die verplaatst moet worden, betekent eerst uitgraven.

draaimolen moet eerst uitgegraven worden het gat wordt dieper en dieper

de klus is geklaard en  op deze plek moet het komen

Eindelijk eruit                                                          Nu verplaatsen naar deze plek 

de draaimolen wordt gelast daar staat ie dan

Aanschaf fitnessapparatuur voor fysiotherapie ruimte

fitnessapparaat

Kerstpakketen voor 45 medewerkers van Nyabondo

kerstpakketten kerstpakketten

uitdelen kerstpakket  uitdelen kerstpakket

Koe Dutchy is gekocht met de opbrengst van de verhuur van de verkleedkisten

 Koe Dutchy

April 2010

Watertank op St. Martins school, om de gehele school van stromend water te voorzien. Dit in samenwerking met Stichting de Benen nemen en Hennie Berendsen is dit project gerealiseerd.

 start van de waterput

Mei 2010

het begin is er  een mooie stellage

een geimproviseerde ladder om de watertank erboven op te krijgen

mooi afgewerkt met leidingen Gereed: November 2010  

 

September 2009 

Aanschaf van 20 ziekenhuisbedden voor het ziekenhuis, 20 matrassen, 20 lakens, 20 hoeslakens en 40 dekens

20 lakens en 20 hoeslakens vervoer van de matrassen 20 ziekenhuis bedden

Renovatie slaapzalen jongens en meisjes cerebral palsy kinderen en eetzaal.

Heel veel verfbussen Eetzaal wrodt onderhanden genomen

eetzaal meisjes wordt aangepakt De slaapruimte weer fris opnieuw geverfd

10 nieuwe aangepaste Cerebral Palsy kinderstoelen

speciale cerebral palsy kinderstoelen

Schoolspullen voor St. Martins school en medische instrumenten

schoolspullen medisch insturmenten (urinaal en po)

Sportspullen voor St. Martins

sportmaterialen voor St. Martins school sportspullen voor st. martins school

Reparatie ziekenhuisdak

golfplaten Ziekenhuis

Oktober 2007
Een nieuwe waterpomp voor de revalidatie ruimte. De kinderen kunnen nu gebruik maken van het toilet.

 

Januari 2007
Drie middagen lang hebben ruim 300 kinderen van het vechtdal College Ommen zich actief ingezet om vele baantjes te zwemmen om zodoende een geweldig bedrag bijeen te zwemmen voor stichting Bondo Kids. Het bedrag van ruim € 4000,- is overweldigend. Stichting Bondo Kids is hiermee zeer erkentelijk. In januari 2007 is het uitgekozen project gerealiseerd. Diverse fysiotherapie apparatuur, kleding, beddegoed en linnen zijn hiervoor aangeschaft.

Mei 2006
Het gehele centrum is voorzien van geimpregneerde muskietennetten.

Januari 2006
“De bestrijding van malaria rust momenteel op twee peilers, preventie door antimuggenmaatregelen en behandeling met geneesmiddelen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een derde manier van aanpak: een vaccin tegen malaria. In het bijzonder door recente doorbraken op het gebied van de moleculaire biologie zijn de verwachtingen over een vaccin hoog gespannen. Echter, realistischer verwachtingen geven aan dat de komende tien jaren nog geen effectief vaccin beschikbaar zal zijn.
Wij moeten dus blijven werken aan de preventie met behulp van antimuggenmaatregelen en medicamenteuze behandeling. Bednetten, klamboes, geïmpregneerd met insecticide, zijn een voorbeeld van de eerste. Zij staan op dit moment in het brandpunt van de belangstelling. Het gebruik van klamboes is een bewezen effectieve methode om malaria te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Er wordt echter nog steeds veel onderzoek verricht naar duurzame methoden van distributie, impregnatie en financiering zodat tevens de dekkingsgraad van huishoudens met klamboes op peil blijft. Voor wat betreft de medicamenteuze behandeling van malaria is het er niet eenvoudiger op geworden. Effectieve, veilige en goedkope geneesmiddelen zijn in het grootste deel van het Afrikaanse continent een schaars goed geworden. De nieuwere middelen worden vaak in combinatie toegepast en dat vereist steeds meer expertise van de voorschrijvers. We schuiven steeds meer op van “access to drugs” naar “access to care”. Dit punt is onder malaria-experts nog wat onderbelicht. Velen denken nog steeds dat een antimalariamiddel verspreid kan worden als een dagelijks gebruiksmiddel, zoals dat met chloroquine wel het geval was. Er zijn in Azië enkele combinaties van geneesmiddelen die wat gebruiksgemak enigszins hierbij in de buurt komen, maar de “chloroquine-tijd” ligt toch ver achter ons.
De medicijnen die we gaan gebruiken zijn om gele koorts, hydatid en malaria te voorkomen (dit zijn de meest gangbare ziektes).

Juli 2006
Ziekenhuis- Orthopedische materialen
• Vanaf 2006 worden de orthopedische gereedschappen die telkens door de flying doctoren (op vrijwillige basis) worden meegebracht, voor het uitvoeren van operaties, niet meer meegenomen uit de ziekenhuizen waar zij vandaan komen. Deze nieuwe regel is opgelegd door een centraal medisch orgaan in Kenia die waakt over de kwaliteit van alle apparatuur in gerenommeerde ziekenhuizen. Dat betekent dat er geen en onvoldoende gereedschappen aanwezig zal zijn op het Nyabondo Centre om alle operaties in de toekomst succesvolte laten slagen en zullen er zeer veel mensen niet kunnen worden geholpen.
• Met alle betrokkende partijen probeert Stichting Bondo Kids de juiste orthopedische gereedschappen aan te schaffen, zodat er vanaf 2006 weer succesvolle operaties kunnen worden uitgevoerd.
Eind maart 2006 heet Deloitte Holding B.V. stichting Bondo Kids een bedrag van € 2000 gegeven om over te gaan tot aanschaf hiervan.

Maart 2006
Bestrating
In maart 2006 heeft Bondo Kids een gedeelte van het looppad op het centrum vernieuwd. Het oude pad was door het klimaat en de kwaliteitsvermindering van de stenen in een zeer slechte staat. De gehandicapte kinderen konden zich niet meer voort bewegen over dit pad. Na realisatie is het weer veilig voor een ieder.

December 2005
Vechtdal college Ommen zwemt ruimt 4000 euro bijeen voor Nyabondo
Na de herfstvakantie hebben de leerlingen van het vechtdal college uit Ommen van de leerjaren 1 en 2 sponsor gezwommen ‘voor het goede doel’. Aan zes leerlingen uit 3f1 werd gevraagd om in de leerjaren 1 en 2 het goede doel uit te komen leggen. Hierna mochten de leerlingen stemmen waar ze het liefst voor willen zwemmen. De “Bondo Kids” bleek de meeste stemmen te hebben gekregen. Ander doelen waren Minke-stichting”, de “Cliniclowns” en het “Ronald Mac Donald-huis. “De leerlingen hebben op dinsdag 1, donderdag 3 en vrijdag 4 november gezwommen voor het goede doel in het zwembad in de Caroussel te Ommen. 346 Leerlingen zwommen voor de Bondo-Kids. Samen zwommen ze maar liefst 8.650 baantjes, dat is 216 kilometer en 250 meter! Bij wijze van spreken zwommen ze 1x de Vecht van de bron in Duitsland tot de monding bij Zwolle op en neer!!! Laura Vijfhuizen uit 2f2 zwom de meeste baantjes: 60. Klas 1b1 leverde ook een kampioene: Kamila Soepboer. Zij zwom € 99,= bij elkaar. Op vrijdag 21 december heeft het vechtdal college tijdens de kerstviering een cheque overhandigd aan Stichting Bondo Kids. Mark Oude Vrielink heeft namens stichting Bondo Kids deze cheque in ontvangst genomen en heeft alle betrokkenen bedankt voor zijn/haar inzet. Hij memoreerde dat nu ook (figuurlijk) een ster zal gaan stralen in Nyabondo. De opbrengst van € 4.050,= is een bedrag waar we trots op zijn! Alle leerlingen en hun sponsors: hartelijk bedankt!

In februari 2006 heeft Christa Oude Vrielink deze cheque overhandigt aan het Nyabondo Rehabilitation Centre.

Oktober 2005
sterilisatoren
Het heeft even geduurd, maar na lang wachten en veel geduld zijn de twee sterilisatoren geplaatst. Een sterilisator is een toestel om te steriliseren: steriliseren is; alle levende organismen, m.n. micro-organismen, doden die zich in of aan een bepaalde stof bevinden.Na het gebruik van de partusset of hechtset moeten deze worden gesteriliseerd. Eerst worden de materialen gereinigd waarna ze in de sterilisator gaan. Dit apparaat kan de materialen gedurende langere tijd (1,5 uur) verhitten (190 graden C) waardoor ze steriel worden. Hierna zijn ze klaar voor een volgend gebruik.

Precies op tijd, want in de eerste week van oktober komen er weer diverse doctoren over uit Nairobi die op het centrum diverse operaties gaan uitvoeren. Nu kan zowel de kleding van de doctoren evenals de instrumenten uitstekend worden gereinigd zodat er qua hygiëne uitstekend kan worden gewerkt.

Wij danken de sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt.

Oktober 2004
Operatielamp
Stichting Bondo kids heeft operatielamp aangeschaft.
Het is van Philips, uit Hanaulux Blue line serie, model Blue 80 ( 80.000 lux op 1 meter van de operatietafel)
De doctoren die er al mee hebben gewerkt zijn zeer tevreden over deze professionele lamp en kunnen hun werk nu naar behoren uitvoeren.
Deze lamp is energiezuiniger (bijna vijfvoudig) dan de vorige lamp, dus nog een voordeel naast de korting die we hebben gekregen.

November 2003
Wederom werd de opbrengst van de miniboeldag van de gereformeerde kerk te Voorthuizen gegeven aan het centrum. Tijdens de boeldag, welke werd gehouden in november 2003, waren Christa en Mark aanwezig met een stand om ook toelichting te geven over het centrum.

September 2003
De Geref. Kerk in Voorthuizen heeft veel betekend voor het centrum. Al vanaf 1999 ondersteunen zij financieel het centrum. Aangezien Christa en Mark, 2 kenianse mensen (van het centrum) hebben uitgenodigd voor hun bruiloft, was dit een geweldige gelegenheid om de kerk te bedanken en toelichting te geven over de huidige staat van het centrum. Pamela Atieno en Nyanchama Felister bedankte de gemeente voor hun steun. Deze ochtend heeft ook nog eens 1200,- euro opgeleverd.

November 2002
Christa heeft een adoptiekind op het centrum. Zij (Nyanchama) heeft vanaf haar 7e leeftijd niet meer kunnen lopen. Zij lijdt aan tuberculose aan de rugwervel. Wanneer er geen maatregelen werden getroffen zou zij helemaal niet meer kunnen lopen. Een zware operatie, waarbij de nek en gehele rug wervel onderhanden is genomen, heeft er voor gezorgd dat zij recht op loopt en kans heeft op een volledig herstel met het lopen op krukken. Deze operatie was vrij kostbaar. Vele vrienden van Christa en Mark hebben hun financiële steentje bijgedragen en dit mogelijk gemaakt. Zo ook bedrijven; Gymn. Ver. O.K.K. Ommen, Duijvelaar Pompen te Alphen a/d Rijn, Boeve afbouw te Lemelerveld, Medisport te Zwolle. Totale opbrengst 3500,- euro. Deze foto is gemaakt tijdens de bruiloft van Christa en Mark, waar zij als bruidsmeisje aanwezig was.

November 2002
De Geref. Kerk in Voorthuizen houdt jaarlijks een miniboeldag, tijdens deze miniboeldag worden tweedehands spullen verkocht. De opbrengst van deze miniboeldag werd besteed aan het Nyabondo centrum. Van de opbrengst (fl 7000,-) hebben we instrumenten gekocht voor het ziekenhuis. De materialen die we hebben gekocht zijn o.a.; airco/operatietafel/instrumenten voor gebruik bij operatie.

Augustus 1999
In Augustus 1999 heeft Christa voor het eerst een actie gehouden voor het centrum. Haar ouders waren van plan om naar Kenia te komen. 2 weken voor die tijd is er in de Geref. kerk in Voorthuizen, een oproep gedaan om geld in te zamelen voor 40 bedden.
Deze bedden waren noodzakelijk omdat het ziekenhuis niet van start kon gaan. Het was zo goed als klaar, maar zonder bedden functioneert het ziekenhuis niet en bleven de operaties zolang uit. Er is voldoende geld ingezameld door de gemeenteleden van de kerk. En konden er alsnog 40 bedden incl. matrassen,kussens en lakens worden gekocht. Totaal opbrengst fl 12500,-

 

Oktober 2007
Een nieuwe waterpomp voor de revalidatie ruimte. De kinderen kunnen nu gebruik maken van het toilet.

Januari 2007
Drie middagen lang hebben ruim 300 kinderen van het vechtdal College Ommen zich actief ingezet om vele baantjes te zwemmen om zodoende een geweldig bedrag bijeen te zwemmen voor stichting Bondo Kids. Het bedrag van ruim € 4000,- is overweldigend. Stichting Bondo Kids is hiermee zeer erkentelijk. In januari 2007 is het uitgekozen project gerealiseerd. Diverse fysiotherapie apparatuur, kleding, beddegoed en linnen zijn hiervoor aangeschaft.

Mei 2006
Het gehele centrum is voorzien van geimpregneerde muskietennetten.

Januari 2006
“De bestrijding van malaria rust momenteel op twee peilers, preventie door antimuggenmaatregelen en behandeling met geneesmiddelen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een derde manier van aanpak: een vaccin tegen malaria. In het bijzonder door recente doorbraken op het gebied van de moleculaire biologie zijn de verwachtingen over een vaccin hoog gespannen. Echter, realistischer verwachtingen geven aan dat de komende tien jaren nog geen effectief vaccin beschikbaar zal zijn.
Wij moeten dus blijven werken aan de preventie met behulp van antimuggenmaatregelen en medicamenteuze behandeling. Bednetten, klamboes, geïmpregneerd met insecticide, zijn een voorbeeld van de eerste. Zij staan op dit moment in het brandpunt van de belangstelling. Het gebruik van klamboes is een bewezen effectieve methode om malaria te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Er wordt echter nog steeds veel onderzoek verricht naar duurzame methoden van distributie, impregnatie en financiering zodat tevens de dekkingsgraad van huishoudens met klamboes op peil blijft. Voor wat betreft de medicamenteuze behandeling van malaria is het er niet eenvoudiger op geworden. Effectieve, veilige en goedkope geneesmiddelen zijn in het grootste deel van het Afrikaanse continent een schaars goed geworden. De nieuwere middelen worden vaak in combinatie toegepast en dat vereist steeds meer expertise van de voorschrijvers. We schuiven steeds meer op van “access to drugs” naar “access to care”. Dit punt is onder malaria-experts nog wat onderbelicht. Velen denken nog steeds dat een antimalariamiddel verspreid kan worden als een dagelijks gebruiksmiddel, zoals dat met chloroquine wel het geval was. Er zijn in Azië enkele combinaties van geneesmiddelen die wat gebruiksgemak enigszins hierbij in de buurt komen, maar de “chloroquine-tijd” ligt toch ver achter ons.
De medicijnen die we gaan gebruiken zijn om gele koorts, hydatid en malaria te voorkomen (dit zijn de meest gangbare ziektes).

Juli 2006
Ziekenhuis- Orthopedische materialen
• Vanaf 2006 worden de orthopedische gereedschappen die telkens door de flying doctoren (op vrijwillige basis) worden meegebracht, voor het uitvoeren van operaties, niet meer meegenomen uit de ziekenhuizen waar zij vandaan komen. Deze nieuwe regel is opgelegd door een centraal medisch orgaan in Kenia die waakt over de kwaliteit van alle apparatuur in gerenommeerde ziekenhuizen. Dat betekent dat er geen en onvoldoende gereedschappen aanwezig zal zijn op het Nyabondo Centre om alle operaties in de toekomst succesvolte laten slagen en zullen er zeer veel mensen niet kunnen worden geholpen.
• Met alle betrokkende partijen probeert Stichting Bondo Kids de juiste orthopedische gereedschappen aan te schaffen, zodat er vanaf 2006 weer succesvolle operaties kunnen worden uitgevoerd.
Eind maart 2006 heet Deloitte Holding B.V. stichting Bondo Kids een bedrag van € 2000 gegeven om over te gaan tot aanschaf hiervan.

Maart 2006
Bestrating
In maart 2006 heeft Bondo Kids een gedeelte van het looppad op het centrum vernieuwd. Het oude pad was door het klimaat en de kwaliteitsvermindering van de stenen in een zeer slechte staat. De gehandicapte kinderen konden zich niet meer voort bewegen over dit pad. Na realisatie is het weer veilig voor een ieder.

December 2005
Vechtdal college Ommen zwemt ruimt 4000 euro bijeen voor Nyabondo
Na de herfstvakantie hebben de leerlingen van het vechtdal college uit Ommen van de leerjaren 1 en 2 sponsor gezwommen ‘voor het goede doel’. Aan zes leerlingen uit 3f1 werd gevraagd om in de leerjaren 1 en 2 het goede doel uit te komen leggen. Hierna mochten de leerlingen stemmen waar ze het liefst voor willen zwemmen. De “Bondo Kids” bleek de meeste stemmen te hebben gekregen. Ander doelen waren Minke-stichting”, de “Cliniclowns” en het “Ronald Mac Donald-huis. “De leerlingen hebben op dinsdag 1, donderdag 3 en vrijdag 4 november gezwommen voor het goede doel in het zwembad in de Caroussel te Ommen. 346 Leerlingen zwommen voor de Bondo-Kids. Samen zwommen ze maar liefst 8.650 baantjes, dat is 216 kilometer en 250 meter! Bij wijze van spreken zwommen ze 1x de Vecht van de bron in Duitsland tot de monding bij Zwolle op en neer!!! Laura Vijfhuizen uit 2f2 zwom de meeste baantjes: 60. Klas 1b1 leverde ook een kampioene: Kamila Soepboer. Zij zwom € 99,= bij elkaar. Op vrijdag 21 december heeft het vechtdal college tijdens de kerstviering een cheque overhandigd aan Stichting Bondo Kids. Mark Oude Vrielink heeft namens stichting Bondo Kids deze cheque in ontvangst genomen en heeft alle betrokkenen bedankt voor zijn/haar inzet. Hij memoreerde dat nu ook (figuurlijk) een ster zal gaan stralen in Nyabondo. De opbrengst van € 4.050,= is een bedrag waar we trots op zijn! Alle leerlingen en hun sponsors: hartelijk bedankt!

In februari 2006 heeft Christa Oude Vrielink deze cheque overhandigt aan het Nyabondo Rehabilitation Centre.

Oktober 2005
sterilisatoren
Het heeft even geduurd, maar na lang wachten en veel geduld zijn de twee sterilisatoren geplaatst. Een sterilisator is een toestel om te steriliseren: steriliseren is; alle levende organismen, m.n. micro-organismen, doden die zich in of aan een bepaalde stof bevinden.Na het gebruik van de partusset of hechtset moeten deze worden gesteriliseerd. Eerst worden de materialen gereinigd waarna ze in de sterilisator gaan. Dit apparaat kan de materialen gedurende langere tijd (1,5 uur) verhitten (190 graden C) waardoor ze steriel worden. Hierna zijn ze klaar voor een volgend gebruik.

Precies op tijd, want in de eerste week van oktober komen er weer diverse doctoren over uit Nairobi die op het centrum diverse operaties gaan uitvoeren. Nu kan zowel de kleding van de doctoren evenals de instrumenten uitstekend worden gereinigd zodat er qua hygiëne uitstekend kan worden gewerkt.

Wij danken de sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt.

Oktober 2004
Operatielamp
Stichting Bondo kids heeft operatielamp aangeschaft.
Het is van Philips, uit Hanaulux Blue line serie, model Blue 80 ( 80.000 lux op 1 meter van de operatietafel)
De doctoren die er al mee hebben gewerkt zijn zeer tevreden over deze professionele lamp en kunnen hun werk nu naar behoren uitvoeren.
Deze lamp is energiezuiniger (bijna vijfvoudig) dan de vorige lamp, dus nog een voordeel naast de korting die we hebben gekregen.

November 2003
Wederom werd de opbrengst van de miniboeldag van de gereformeerde kerk te Voorthuizen gegeven aan het centrum. Tijdens de boeldag, welke werd gehouden in november 2003, waren Christa en Mark aanwezig met een stand om ook toelichting te geven over het centrum.

September 2003
De Geref. Kerk in Voorthuizen heeft veel betekend voor het centrum. Al vanaf 1999 ondersteunen zij financieel het centrum. Aangezien Christa en Mark, 2 kenianse mensen (van het centrum) hebben uitgenodigd voor hun bruiloft, was dit een geweldige gelegenheid om de kerk te bedanken en toelichting te geven over de huidige staat van het centrum. Pamela Atieno en Nyanchama Felister bedankte de gemeente voor hun steun. Deze ochtend heeft ook nog eens 1200,- euro opgeleverd.

November 2002
Christa heeft een adoptiekind op het centrum. Zij (Nyanchama) heeft vanaf haar 7e leeftijd niet meer kunnen lopen. Zij lijdt aan tuberculose aan de rugwervel. Wanneer er geen maatregelen werden getroffen zou zij helemaal niet meer kunnen lopen. Een zware operatie, waarbij de nek en gehele rug wervel onderhanden is genomen, heeft er voor gezorgd dat zij recht op loopt en kans heeft op een volledig herstel met het lopen op krukken. Deze operatie was vrij kostbaar. Vele vrienden van Christa en Mark hebben hun financiële steentje bijgedragen en dit mogelijk gemaakt. Zo ook bedrijven; Gymn. Ver. O.K.K. Ommen, Duijvelaar Pompen te Alphen a/d Rijn, Boeve afbouw te Lemelerveld, Medisport te Zwolle. Totale opbrengst 3500,- euro. Deze foto is gemaakt tijdens de bruiloft van Christa en Mark, waar zij als bruidsmeisje aanwezig was.

November 2002
De Geref. Kerk in Voorthuizen houdt jaarlijks een miniboeldag, tijdens deze miniboeldag worden tweedehands spullen verkocht. De opbrengst van deze miniboeldag werd besteed aan het Nyabondo centrum. Van de opbrengst (fl 7000,-) hebben we instrumenten gekocht voor het ziekenhuis. De materialen die we hebben gekocht zijn o.a.; airco/operatietafel/instrumenten voor gebruik bij operatie.

Augustus 1999
In Augustus 1999 heeft Christa voor het eerst een actie gehouden voor het centrum. Haar ouders waren van plan om naar Kenia te komen. 2 weken voor die tijd is er in de Geref. kerk in Voorthuizen, een oproep gedaan om geld in te zamelen voor 40 bedden.
Deze bedden waren noodzakelijk omdat het ziekenhuis niet van start kon gaan. Het was zo goed als klaar, maar zonder bedden functioneert het ziekenhuis niet en bleven de operaties zolang uit. Er is voldoende geld ingezameld door de gemeenteleden van de kerk. En konden er alsnog 40 bedden incl. matrassen,kussens en lakens worden gekocht. Totaal opbrengst fl 12500,-