Stichting Bondo Kids » Vrijwilligerswerk » 10 Meest gestelde vragen
Bondo Kids, hulp aan invalide kinderen in Afrika, Kenia, Nyabondo

10 Meest gestelde vragen

Veelgestelde vragen over het Nyabondo Rehabilitation Centre voor vrijwilligers 

1. Waar ligt het Nyabondo Rehabilitation Centre?

Het Nyabondo Rehabilitation Centre is gelegen boven op een berg in het dorpje Sondu. Dit is in het westen van Kenia, nabij het Victoria-meer en ten zuiden van Kisumu. Deze 3e grootste stad van Kenia ligt op een uur rijden.

2. Hoe kom ik naar Nyabondo Rehabilitation Centre?

Er zijn verschillende manieren om naar Nyabondo te komen.
Wanneer je aangekomen bent in Nairobi kan je ervoor kiezen om met een binnenlandse vlucht (Kenya Airlines) door te vliegen naar Kisumu. Deze vlucht duurt 45 minuten. Vanaf Kisumu-airport zal je met een taxi naar het centrum moeten om vanaf daar met een ‘matatu’ (hét openbaar vervoer in Kenia) verder te reizen naar Sondu. Vanaf Sondu is het nog 5 km bergop met òf een matatu of met een boda-boda, de zogeheten fietstaxi’s.

Je kunt er ook voor kiezen om na je aankomst in Nairobi met de bus naar Kisumu te gaan. Het is raadzaam om deze van tevoren te reserveren (bijv. bij Akamba). Tijdens deze 6 uur durende rit, reis je door een schitterend gedeelte van Kenia. Het vervolg van de reis is als boven, met een matatu naar Sondu en vanaf daar verder naar boven de berg op.

3. Met welke aandoeningen kom ik in aanraking?

De diversiteit aan aandoeningen op Nyabondo Rehabilitation Centre is groot. Er is een grote groep kinderen met een (aangeboren) hersenaandoening, ofwel cerebrale paresen. Daarnaast zijn er kinderen  die gehandicapt raken als gevolg van polio of malaria, ziektes die wij in Nederland eigenlijk niet (meer) kennen. De gevolgen zijn het post-polio-syndroom of bij malaria vaak neurologisch van aard.

Dan zijn er kinderen met botvergroeiingen, klompvoetjes, spina-bifida en kinderen met ernstige brandwonden. Het niveau waarop de kinderen functioneren is groot.

4.    Waar bestaan mijn werkzaamheden uit?

Afhankelijk van welke opleiding je genoten hebt, zijn je werkzaamheden inhoudelijk verschillend.  De meeste vrijwilligers die op het centrum verblijven hebben een medische achtergrond (fysiotherapeuten, ergotherapeuten, bewegingsagogen, verpleegkundigen) of een meer creatieve achtergrond (bijv. cultureel maatschappelijk vormgevers). Ten allen tijde is het van belang dat je je inzet voor de kinderen, gedurende de dag.

De dag start om 8.30 met een ochtendgebed. Hier hoef je niet bij aanwezig te zijn, maar dit wordt wel gewaardeerd. In de ochtend houd je je voornamelijk bezig met de kinderen die niet naar school gaan. Dit zijn over het algemeen genomen de kinderen met een cerebrale parese. Afhankelijk van of je je meer richt op het creatieve van de kinderen, het fysieke of misschien wel het mentale, werk je met de kinderen naar eigen inzicht. Bedenk dat de mogelijkheden en de voorzieningen anders zijn dan je in Nederland gewend bent.  Daarnaast zal je ook opvoedend en verzorgend bezig moeten zijn. Om 10.30 is er tijd voor thee en tussen de middag heb je tevens een uur pauze.

Je bent nooit alleen. Tijdens al deze werkzaamheden zullen er altijd moeders en zusters paraat zijn om samen dingen met jou en de kinderen te ondernemen.
In de middag, wanneer de school uit is, richt je je tevens op de oudere kinderen.
Je werkt een normale werkweek (van 8.30 – 16.30 uur) en in de weekenden ben je vrij.

5. Hoe is de begeleiding vanuit Nyabondo?

Er wordt van je verwacht dat je zeer zelfstandig te werk gaat. Indien je stage loopt zul je dit goed met je stagebegeleider/school moeten bespreken. Er zijn wel diverse aanspreekpunten, maar er niemand die jou beoordeeld op het centrum. Op het centrum zijn zusters, nonnen, moeders, verpleegkundigen en een fysiotherapeut aanwezig. Zij kunnen je een heleboel vertellen over de kinderen, het centrum en aandoeningen en je daarin ondersteunen.

6. Hoe is mijn huisvesting tijdens mijn verblijf op Nyabondo?

Tijdens je verblijf op Nyabondo woon je op het centrum. Er is een 4-persoons appartement inclusief 2 slaapkamers, een keuken en een badkamer. Er is niet altijd stroom aanwezig. De kosten voor je verblijf zullen €2 per persoon per nacht zijn.
Er is tevens mogelijkheid tot internet op het centrum.

7. Voor welke periode kan ik op Nyabondo verblijven?

Wij adviseren iedereen om voor 3 maanden op het centrum te verblijven. Zo heb je aantal weken om je draai te vinden, een band op te bouwen en je ideeën te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat er 3 grote vakanties zijn. Iedere 3 maanden hebben de kinderen een maand vrij, waardoor het dan vrij rustig is op het centrum. Deze maanden zijn april, augustus en december. Wanneer je verblijf gaat plannen is het raadzaam hier rekening mee te houden.

8. Hoe kan ik contact houden met Nederland tijdens mijn verblijf op Nyabondo?

Zoals boven beschreven is er internet op het centrum aanwezig. In Kisumu zijn diverse internetcafées waar tevens kunt internetten. Daarnaast kan je natuurlijk bellen, wat vrij duur is, of sms-en. Het is slim om een Keniaanse SIM-kaart aan te schaffen, dit scheelt je in de kosten.

9. Is het mogelijk om bezoek uit Nederland te ontvangen?

Ja, indien familie, vrienden of stage-begeleiders over willen komen kan dat. Dit moet altijd in overleg gebeuren met sr. Ludovena, de directrice. In de buurt is een prima een wat luxer verblijf genaamd Mara boi. 

10. Wat wordt er vanuit de Stichting geregeld of wat moet ik zelf regelen?

Stichting Bondo Kids is de tussenpersoon voor jou en Nyabondo Rehabilitation Centre en zal het contact leggen met het centrum. Indien er besloten is dat je naar Nyabondo komt, dien je zelf je ticket en alles wat daarbij komt te regelen. Denk aan inentingen, visum, geldig paspoort, evt sponsorgeld etc. Stichting Bondo Kids kan je hierbij helpen.

Indien je vraag niet of onvoldoende beantwoord is kan je contact met ons opnemen via info [at] bondokids [dot] nl of pascalledewit [at] live [dot] nl of maud_schrama [at] hotmail [dot] com